
Microsoft wyłączył nastolatkę
25 marca 2016, 12:13Microsoftowy bot Tay, któremu twórcy nadali osobowość nastolatki, stał się w ciągu 24 godzin seks maszyną wychwalającą Hitlera i Donalda Trumpa. Koncern z Redmond zdecydował się na tymczasowe zakończenie eksperymentu. Programiści chcą poprawić algorytmy bota.

Pod wpływem hormonu stresu kijankom rozrasta się ogon
7 marca 2013, 07:23Hormony stresu przygotowują organizm do walki lub ucieczki. Naukowcy z University of Michigan wykazali także, że zmieniają kształt ciała rozwijających się zwierząt, aby łatwiej im było przetrwać ataki drapieżników.

Jesteśmy bardziej podobni do prymitywnych ryb, niż nam się wydaje
5 lutego 2021, 11:20Wyjście zwierząt z wody na ląd to jedno z najważniejszych wydarzeń w ewolucji. Kluczem do zrozumienia, jak do tego doszło, jest odkrycie, kiedy i jak wyewoluowały płuca i kończyny. Wykazaliśmy, że biologiczne podstawy do ich ewolucji istniały na długo przed tym, zanim pierwsze zwierzę wyszło na brzeg, mówi profesor Guojie Zhang z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Wirus pokona malarię?
25 sierpnia 2008, 16:40Odkryty niedawno wirus atakujący komary może stać się skuteczną bronią w walce z malarią - donoszą badacze z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Trwają intensywne badania nad właściwościami mikroorganizmu.

Szkliwo wywodzi się z łusek prehistorycznych ryb
24 września 2015, 11:10Łącząc dane z dwóch różnych dziedzin nauki - paleontologii i genomiki - szwedzko-chiński zespół doszedł do wniosku, że szkliwo wyewoluowało z łusek prehistorycznych ryb.

Ssak, który zatruwa swoje futro
3 sierpnia 2011, 09:52Grzywak (Lophiomys imhausi), żyjący we wschodniej Afryce gryzoń z rodziny chomikowatych, wykorzystuje toksynę z kory i korzeni rosnącego w tych samych rejonach drzewa Acokanthera schimperi, by odstraszyć atakujące go drapieżniki.

Rybki z Afryki są najszybciej dojrzewającymi kręgowcami
7 sierpnia 2018, 10:02Zagrzebki Nothobranchius furzeri są najszybciej dojrzewającymi kręgowcami.

U ustonogów występują ruchy sakkadowe oczu
13 stycznia 2014, 12:15U ustonogich występują ruchy sakkadowe oczu. Zaobserwowane zjawisko świadczy o świadomości bezpośredniego otoczenia, a to coś, czego zazwyczaj nie kojarzy się ze skorupiakami.

Chrząszcz z Polski pierwszym gatunkiem zidentyfikowanym w skamieniałych odchodach
1 lipca 2021, 09:31Drobny chrząszcz sprzed milionów lat jest pierwszym gatunkiem owada, który został zidentyfikowany w skamieniałych odchodach – tzw. koprolicie. Pochodzą one przypuszczalnie od przodka dinozaurów, zamieszkującego obszar dzisiejszego Śląska – informują naukowcy w Current Biology.

Kulinarne wyginięcie
23 stycznia 2009, 12:03Na całym świecie rokrocznie zbiera się prawdopodobnie do miliarda żab, które zostają potem zjedzone. Takie wnioski można wyciągnąć na podstawie analizy danych handlowych ONZ. Największymi importerami są Francuzi i Amerykanie, choć sporo tych płazów jada się również w kilku krajach Azji Wschodniej (Conservation Biology).